Nyligen rapporterade Sydsvenskan om att järnvägsspåren i Skåne är bland de hårdast belastade i Sverige. En ny Öresundsförbindelse som fungerar för både gods- och persontåg – Europaspåret mellan Landskrona och Köpenhamn – skulle innebära att flera järnvägssträckor i Skåne avlastas.  

Enligt Trafikverkets rapport om kapacitetsutnyttjandet på järnvägen under 2024 var kapacitetsutnyttjandet på delar av Södra stambanan och på Lommabanan mellan Kävlinge och Arlöv runt 90% 2024.

Järnvägen genom Skåne och över Öresund är central för näringslivets godstransporter mot Danmark och kontinenten för export och import. På flera av järnvägssträckorna i Skåne ska godstågen få plats tillsammans med både fjärrtåg, regionaltåg och lokaltåg. Och med bara en förbindelse över Öresund via Öresundsbron blir järnvägssträckorna kring Lund och Malmö hårt belastade.  

En ny Öresundsförbindelse mellan Landskrona och Köpenhamn – Europaspåret – skulle skapa ett nytt system för järnvägstrafiken i Skåne och avlasta några av de hårt belastade järnvägssträckorna.   

Illustration som visar hur kapacitetsutnyttjandet bedöms att minska på utvalde järnvägssträckor med Europaspåret jämfört med Trafikverkets basprognos för 2045. 

Europaspåret kan hantera både gods-, fjärr- och regionaltåg över Öresund och för den gränsöverskridande godstågstrafiken skulle Europaspåret innebära en effektivare transportväg. Störstadelen av godstågstrafiken skulle därför välja Europaspåret fram för Lund-Malmö-Öresundsbron. Denna förändring i godstågens flöde skulle medföra en stor avlastande effekt för flera befintliga järnvägssträckor. Jämfört med Trafikverkets basprognos för 2045 uppskattas Europaspåret kunna avlasta antalet godståg per dygn på Lommabanan med med cirka 75% och på sträckan Eslöv-Lund-Arlöv med cirka 65%.

Detta medför i sin tur att det totala kapacitetsutnyttjandet skulle minska. För sträckan Lommabanan bedöms kapacitetsutnyttjandet minska från 83% till 73%, Södra stambanan Eslöv-Lund från 68% till 59% och över Öresundsbron uppskattas kapacitetsutnyttjandet gå från 80% enligt Trafikverkets basprognos för 2045 till cirka 45%.  

Flöden för persontåg förväntas inte förändras med Europaspåret däremot skulle Europaspårets avlastande effekt skapa möjligheter för en utökning av persontrafiken. Nya persontågsförbindelser kan också skapas via Europaspåret vilket skulle innebära avsevärt kortare restid till centrala Köpenhamn från nya delar av Skåne och Västkusten. 

”En ny Öresundsförbindelse handlar inte enbart om att bygga en förbindelse över sundet. Det handlar också om anslutningarna till den befintliga infrastrukturen, hur transportflöden kan förändras och vilka nya trafikeringsmöjligheter som kan uppstå. Europaspåret är ett projekt som inkluderar allt detta och skulle ge statliga och regionala nyttor eftersom förbindelsen kan fungera för både gods- och persontåg. Inget annat förslag på ny Öresundsförbindelse kan detta. ”

Hanne Skak Jensen, projektledare för Europaspåret

Trafikverket presenterade juli 2024 utredningen ”Kapacitet och redundans för transport över Öresund” som beskrev olika förslag till ny Öresundsförbindelse inklusive Europaspåret. I utredningen beskriver Trafikverket bland annat att en ny Öresundsförbindelse ska koppla till det befintliga systemet för både person- och godståg och vara funktionellt för både person- och godståg för att skapa tillräckliga nyttor. 

Trafikverket rekommenderade i utredningen att den svenska regeringen tar intiativ till ett gemensamt arbete med danska myndigheter om problembild och behov för transporter över Öresund.