För några veckor sen besökte jag Järnvägsforum Norr i Umeå för att se hur diskussioner om järnvägsinvesteringar tar sig ut i en annan del av Sverige.
Bakom Järnvägsforum Norr står sju regioner; Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland/Härjedalen, Dalarna, Gävleborg och Örebro län. Regioner som tillsammans utgör två tredjedelar av Sveriges yta. Regioner som har samlats under paraplyet Botniska korridoren och samverkar för att stärka transportinfrastrukturen mellan norra Sverige och övriga Europa genom projekt som Norrbotniabanan och Nya Ostkustbanan.
Budskapet om att det behövs omfattande infrastrukturinvesteringar i norra Sverige har stor kraft. Det är relevant i en nationell kontext och därför lockar Järnvägsforum Norr inte bara lokala och regionala företrädare men också nationella aktörer och beslutsfattare.
Det finns också stora behov av ny järnvägsinfrastruktur i södra Sverige. För Skåne är Södra stambanan, en ny rangerbangård och en ny Öresundsförbindelse bland de viktiga utvecklingsprojekten. Men det är svårt att se samma kraft i det skånska påverkansarbetet som det finns i norra Sverige.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) på Järnvägsforum Norr, mars 2025.
Orsaken till detta går att hitta i Skånebilden som beslutades för 10 år sedan. I en tid där Sverigeförhandlingen och planering av en ny höghastighetsjärnväg pågick skulle Skåne peka ut viktiga prioriteringar, men ställningstagandet kring en ny Öresundsförbindelse i Skånebilden har mest varit en käpp i hjulet för Skåne. Genom att peka ut förslag på ny Öresundsförbindelse i stället för att uppmana till studier och analyser kring behov och funktion för en ny Öresundsförbindelse la Skånebilden locket på för en öppen diskussion kring behov, problem- och målbild. Det har enligt mig medfört att många år av arbete för en ny Öresundsförbindelse har gått förlorat.
Det som Skåne borde kunna vara eniga om är att det behövs en ny Öresundsförbindelse. Och att den måste fungera för både person- och godståg samt bidra till ökad tillgänglighet och en större regional arbetsmarknadsregion. Därutöver finns statliga behov att ta hänsyn till som redundans, ökad kapacitet för godståg, effektivare transportflöden och ökad konkurrenskraft och beredskap. Skåne borde lägga sin samlade kraft i att driva på för förutsättningslösa studier, utredningar och analyser som genomförs tillsammans med Danmark för att bygga beslutsunderlag för en ny Öresundsförbindelse.
Skånebilden har egentligen varit inaktuell i flera år eftersom förutsättningen – en ny höghastighetsjärnväg – försvann. Nästa år förväntas Region Skåne att ta beslut om ett nytt vägval för Skåne med infrastrukturprioriteringar i ett längre perspektiv. En ny Öresundsförbindelse är en självklarhet i detta men med erfarenheten från Skånebilden bör man inte låsa sig i konkreta förslag men trycka på behovet av en ny Öresundsförbindelse. Då kan Skåne visa på större enighet, bli mer relevanta i ett nationellt perspektiv och få större kraft i påverkansarbetet på samma sätt som i norra Sverige.
/Hanne Skak Jensen, projektledare Europaspåret
Recent Comments